Головна » 2015 » Грудень » 24 » Становище української мови в «українському» інтернеті.
19:57
Становище української мови в «українському» інтернеті.

Розподіл за мовою топ 250 українських сайтів

Зробив чергове (першедруге) дослідження що до стану української мови. Цього разу проаналізував мову українських сайтів.

 

Для свого аналізу я користувався трьома рейтингами top.bigmir.net, top.i.ua, liveinternet.ru. Результати по кожному з цих рейтингів дещо відрізняються, але є пропорційно схожими. Так за рейтингом top.bigmir.net українською мовою користується 15,20% українських сайтів, за top.i.ua 24,40% сайтів та за liveinternet.ru всього 8,80% сайтів. По російській мові top.bigmir.net та top.i.ua показують майже однакову частку сайтів 59,60% та 59,20% відповідна, а liveinternet.ru показує трохи більшу частку 66,80%. Серед тематичних категорій українська мова домінує тільки серед державних, освітніх та літературних сайтах. В усіх інших сферах домінуюче положення займає російська мова. Особливістю українських двомовних сайтах є те що, зазвичай, україномовна версія не є основною версією сайту. І вона є якісно та функціонально неповноцінною.

Два рейтинги українських користувачів Facebook, watcher.com.ua та zmiya.com.ua, показали майже однакові результати. За ними українською мовою користуються 39,56% і 42,22% користувачів, а російською 53,78% і 53,56%. За даними каталогу українських виробників «Зроблено в Україні», тільки на 32% сайтів українських виробників присутня українська мова.

В масштабах світового інтернету, за даними w3techs.com, українська мова за поширеністю посідає 32-е місце і її використовують всього 0,1% сайтів інтернету. До прикладу, польська мова посідає 10-е місце і її використовують 1,9% сайтів.

Інтерактивна версія.

Розподіл за мовою топ 250 українських сайтів

Мовний розподіл сайтів за категоріями За даними top.bigmir.net

Мовний розподіл сайтів за категоріями За даними top.i.ua

Мовний розподіл сайтів за категоріями За даними liveinternet.ru

Мовний розподіл сайтів за регіонами За даними top.bigmir.net

Мовний розподіл сайтів за регіонами За даними top.i.ua

Розподіл за мовою топ 450 українських користувачів Facebook

Наявність української мови на сайтах українських виробників

Для порівняння, в країнах зі схожими з Україною мовними пропорціями, Естонію та Латвією, національні мови займають в інтернеті домінуюче положення.

Порівняння мовного розподілу населення України, Латвії, Естонії та мовного розподілу сайтів у національних доменних зонах

P.S. Результати моїх підрахунків не претендують на стовідсоткову достовірність, але на основі них можна скласти уявлення про загальні мовні пропорції в “українському” інтернеті.

Автор – Stanislav Svidlov

Реферати, твори та інш.

Переглядів: 1277 | Додав: OSW | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]